Home » Blog » Blog » Wat zijn hormonen?

Wat zijn hormonen?

door | 2 jan, 2022 | Blog

‘De hormonen gieren door mijn lijf’. Een uitspraak die je vaak hoort, maar wat betekent het eigenlijk en wat zijn dan die hormonen?

Hormonen zijn boodschappers. Het zijn stofjes die informatie doorgeven in je lichaam. Iedereen heeft hormonen en er zijn een heleboel verschillende soorten van. Je lichaam maakt zelf deze stofjes aan (super knap!) in onze hormoonklieren en dan worden ze afgegeven aan ons bloed. Via ons bloed komen ze aan op  de plaats van bestemming aan ergens in ons lichaam. Al onze organen en weefsels worden aangestuurd door hormonen.

Er zijn korte, snelle acties die gereguleerd worden door hormonen, denk aan een schrikreactie. En er zijn langdurende processen die aangestuurd worden door hormonen, bijvoorbeeld onze groei.

Hormonen zijn dus altijd aanwezig in ons lichaam. Zowel mannen als vrouwen hebben hormonen, we hebben zelfs dezelfde soorten hormonen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid en verhouding van elk hormoon. Zoals eb en vloed bij de zee, schommelen de hoeveelheden van elk hormoon continu.

Iedereen heeft dus dagelijks meerdere keren een hormonale disbalans. Hoewel dat misschien niet goed klinkt is het oké, sterker nog, dat is nodig en heeft de natuur bewust zo geregeld!
Een voorbeeld: op het moment dat je een hap eten neemt gaan er allerlei radartjes in je lichaam draaien. Om de voeding te verwerken is een andere verhouding van bepaalde hormonen nodig die bijvoorbeeld zorgen dat er spijsverteringssappen vrij komen. Andere hormonen moeten op datzelfde moment juist minder aanwezig zijn omdat die de vertering tegen gaan. Er moet dus steeds een nieuwe balans worden gevonden. Wanneer het voedsel verteerd is moeten de hormoonspiegels opnieuw worden aangepast.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op hormonen. Denk aan stress, slaap, voeding, licht en donker, temperatuur, beweging, cosmetica producten, ritme etc. Zelfs onze mindset kan de hormonen beïnvloeden.

Wanneer iemand zegt ‘de hormonen gieren door mijn lijf’ dan geeft dat eigenlijk aan dat er bepaalde hormonen uitschieten qua hoeveelheid en dat er klachten zijn want je merkt het op. De hormonen zijn dan uit balans. Het kan ook zo zijn dat er een dip van een specifiek hormoon is waardoor je last van hebt van één of meerdere klachten.
Normaal gesproken vinden je hormonen dus zelf de balans weer terug en gaan klachten over. Maar het kan zijn dat dat niet goed lukt bijvoorbeeld door dat je veel stress hebt. Stress brengt hormonen uit balans en zorgt, zeker wanneer je langere periode stress hebt dat die balans niet zelf kan worden hersteld en dat geeft chronische klachten.

Tijd om in actie te komen! Er zijn echt heel veel manieren om je hormonen een handje te helpen 🙂 Met voetreflextherapie helpt ik je lichaam om de hormonale balans weer terug te vinden. Tijdens de behandelingen gaan we ook op zoek naar de oorzaak. Wanneer je weet wat je hormonen uit balans heeft gebracht kan je voorkomen dat je over een tijdje weer met dezelfde klachten loopt.
Dus geen quick-fix maar echt de oplossing voor de lange termijn!

 

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin