Home » Blog » Blog » Wat zijn hormonen?

Wat zijn hormonen?

door | 2 jan, 2022 | Blog

‘De hormonen gieren door mijn lijf’. Een uitspraak die je vaak hoort, maar wat betekent het eigenlijk en wat zijn dan die hormonen?

Hormonen zijn boodschappers. Het zijn stofjes die informatie doorgeven in je lichaam. Iedereen heeft hormonen en er zijn een heleboel verschillende soorten van. Je lichaam maakt zelf deze stofjes aan (super knap!) in onze hormoonklieren en dan worden ze afgegeven aan ons bloed. Via ons bloed komen ze aan op  de plaats van bestemming aan ergens in ons lichaam. Al onze organen en weefsels worden aangestuurd door hormonen.

Er zijn korte, snelle acties die gereguleerd worden door hormonen, denk aan een schrikreactie. En er zijn langdurende processen die aangestuurd worden door hormonen, bijvoorbeeld onze groei.

Hormonen zijn dus altijd aanwezig in ons lichaam. Zowel mannen als vrouwen hebben hormonen, we hebben zelfs dezelfde soorten hormonen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid en verhouding van elk hormoon. Zoals eb en vloed bij de zee, schommelen de hoeveelheden van elk hormoon continu.

Iedereen heeft dus dagelijks meerdere keren een hormonale disbalans. Hoewel dat misschien niet goed klinkt is het oké, sterker nog, dat is nodig en heeft de natuur bewust zo geregeld!
Een voorbeeld: op het moment dat je een hap eten neemt gaan er allerlei radartjes in je lichaam draaien. Om de voeding te verwerken is een andere verhouding van bepaalde hormonen nodig die bijvoorbeeld zorgen dat er spijsverteringssappen vrij komen. Andere hormonen moeten op datzelfde moment juist minder aanwezig zijn omdat die de vertering tegen gaan. Er moet dus steeds een nieuwe balans worden gevonden. Wanneer het voedsel verteerd is moeten de hormoonspiegels opnieuw worden aangepast.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op hormonen. Denk aan stress, slaap, voeding, licht en donker, temperatuur, beweging, cosmetica producten, ritme etc. Zelfs onze mindset kan de hormonen beïnvloeden.

Wanneer iemand zegt ‘de hormonen gieren door mijn lijf’ dan geeft dat eigenlijk aan dat er bepaalde hormonen uitschieten qua hoeveelheid en dat er klachten zijn want je merkt het op. De hormonen zijn dan uit balans. Het kan ook zo zijn dat er een dip van een specifiek hormoon is waardoor je last van hebt van één of meerdere klachten.
Normaal gesproken vinden je hormonen dus zelf de balans weer terug en gaan klachten over. Maar het kan zijn dat dat niet goed lukt bijvoorbeeld door dat je veel stress hebt. Stress brengt hormonen uit balans en zorgt, zeker wanneer je langere periode stress hebt dat die balans niet zelf kan worden hersteld en dat geeft chronische klachten.

Tijd om in actie te komen! Er zijn echt heel veel manieren om je hormonen een handje te helpen 🙂 Met voetreflextherapie helpt ik je lichaam om de hormonale balans weer terug te vinden. Tijdens de behandelingen gaan we ook op zoek naar de oorzaak. Wanneer je weet wat je hormonen uit balans heeft gebracht kan je voorkomen dat je over een tijdje weer met dezelfde klachten loopt.
Dus geen quick-fix maar echt de oplossing voor de lange termijn!

 

Over Larissa

Mijn naam is Larissa, mindrelax-voetreflextherapeut bij A moment for balance.

Ik help vrouwen die worstelen met vermoeidheid om weer te bruisen van energie.

In 2016 ben ik afgestudeerd op de HBO opleiding ‘School voor voetreflexologie’ en op datzelfde moment is mijn praktijk geopend. Inmiddels heb ik al veel klanten geholpen om de energie terug in balans te krijgen zodat ze weer lekker in hun vel zitten en volop kunnen genieten van het leven.

 

Interessante onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Een gevalletje overprikkeld

Een gevalletje overprikkeld

De (Hoornse) kermis, super leuk en gezellig maar ook één groot prikkelfestijn. Je kan super blij terugkomen van een rondje over de kermis maar tegelijkertijd volledig uitgeput zijn. De kermis is misschien een duidelijk voorbeeld van veel prikkels maar wist je dat je elke dag, elk uur, elke minuut, zelfs elke seconde prikkels te verwerken krijgt? Ontdek hier een paar tips.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin