Home » Blog » Blog » Wat is voetreflexologie?

Wat is voetreflexologie?

door | 24 sep, 2021 | Blog

Oorsprong
Ruim 5000 jaar geleden is de basis van voetreflexologie gelegd in China en India. De voetreflexbehandeling zoals hij nu wordt gegeven is gebaseerd op deze eeuwenoude kennis uit Azië maar in de 19e eeuw verder ontwikkelt in America.

Met voetreflex stimuleer je het zelfgenezend vermogen.
Allereerst, wat is het ‘zelfgenezend vermogen’? Dat betekent dat je lichaam zelf in staat is om een probleem op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een wondje dat je hebt waar na een tijdje een korstje op ontstaat. Vervolgens wordt er verder gewerkt aan het herstel van de huid. Daarna valt het korstje eraf en zie je alleen nog een litteken die, als het geen grote wond was, zelfs op de lange termijn ook helemaal kan verdwijnen. Dit weet je lichaam zelf op te lossen, best knap hè!

Goed, terug naar de voetreflex 😉
Op onze voeten bevinden zich reflexzones die corresponderen met zones/weefsels/organen van ons lichaam. Het hele lichaam is dus terug te vinden op de voeten. Wanneer er een lichamelijke klacht is, zal er op de corresponderende voetzone een blokkade te voelen zijn.

Door deze reflexzones te behandelen stimuleer je dus het zelfgenezend vermogen. Je geeft als het ware een aanwijzing of zetje aan je lichaam zodat er extra energie en benodigde stoffen naartoe kunnen om het herstel proces te versnellen. Dat is zo gaaf aan deze methode, je lichaam lost het zelf op. Klachten verminderen of verdwijnen, je ontspant zowel lichamelijk als geestelijk en je gaat lekkerder in je vel zitten.

Wat is waar te vinden op de voeten?

 • Om te beginnen is er de linker en rechter voet.
  Deel je lichaam in tweeën door een denkbeeldige lijn te trekken van boven naar benenden, zegmaar over het puntje van je neus en je navel dus precies in het midden. Op de linkervoet is de linker lichaamshelft terug te vinden, op de rechtervoet is de rechter lichaamshelft te vinden. Een paar voorbeelden: de milt zit links in ons lichaam, dus de reflexzone van de milt zit op je linkervoet. De lever zit aan de rechterkant van ons lichaam, dus de reflexzone van de lever is terug te vinden op je rechtervoet. De maag ligt echter wat meer in het midden van je lichaam, deze is dus ook in tweeën gesplitst en op beide voeten vind je een deel van de maag terug.
 • Dan is er een boven en onderkant van de voet.
  Met de bovenkant van de voet bedoel ik  wat je ziet als je naar je voeten kijkt. De onderkant is de voetzool die in aanraking komt met de grond. Onze organen, de reflexzones van de organen dus, zijn terug te vinden op de onderkant van onze voeten. Op de foto hieronder kijk je dus onder de voeten naar de voetzolen. Op de bovenkant van onze voeten zijn de meer oppervlakkige delen van ons lichaam te vinden, denk aan je huid, spieren en gewrichten.
  (tekst gaat verder onder de afbeelding)

  reflexzones aan de onderkant van de voeten

 • Volg verder de anatomie.
  Waar de reflexzones dan verder zitten kan je bepalen door naar de anatomie te kijken van het lichaam. Ik deel de voet dan even in 3 delen, namelijk je tenen, het midden en de hiel. Je tenen staan voor je hoofd en nek. Het middelste deel van je voeten is je romp. Als je de voeten tegen elkaar aan houdt vorm je aan de binnenzijde van de voet (dus wat elkaar raakt) de wervelkolom en  aan de buitenzijden van je voeten loopt je armzone (op de afbeelding vanaf het schouderpunt en dan richting de hiel). Het derde deel is de hiel en daar zit de reflexzone voor je bekken.
  Maar dan missen we natuurlijk de benen nog hoor ik je denken 😉 Nou dat is misschien wat verrassend, maar die zitten op je onderbeen!

Wat voel je dan op een reflexzone met een blokkade?
Er zijn 2 perspectieven waaruit je deze vraag kan beantwoorden.
Ik begin bij die van mezelf als de therapeut. Bij het behandelen van een zone ga ik opzoek naar een bultje, korreltje, strengetje, kuiltje…kortom, iets dat ‘anders’ voelt. Dat klinkt misschien een beetje gek maar er is echt zoveel te voelen! Wanneer ik ‘iets’ heb gevonden, noemen we dat een blokkade en ga ik dat behandelen door er druk op te geven of er overheen te strijken.
Dan beantwoord ik nu de vraag vanuit de klant. Wanneer ik een blokkade gevonden heb en deze ga behandelen zijn er oneindig veel mogelijkheden qua ervaring voor de klant. Vaak hoor ik dat de klant een speldenprikje lijkt te voelen op de plek waar ik behandel. Ook ‘het nageltje’ komt vaak als omschrijving voorbij terwijl ik behandel met het kussentje van mijn duim en mijn nagels korter dan kort zijn geknipt 😉 Er kan een kloppend gevoel ontstaan, zoals een hartslag, of een brandend gevoel. Soms voelt het juist heel scherp, alsof ik met een scherp mes op de plek duw en regelmatig hoor ik ook van de klant dat ze op een andere plek in het lichaam iets voelen gebeuren. Dit is een kleine greep voorbeelden van ervaringen van klanten tijdens de behandeling.
Interessant om erbij te vermelden is dat elke behandeling ook uniek is qua beleving. Wanneer je 6 keer achter elkaar bij me komt voor dezelfde klacht waarbij ik dezelfde zones behandel, dan zal toch elke behandeling totaal anders worden ervaren. Het lichaam werkt 24/7 door, er zijn altijd processen bezig en elke dag maken we nieuwe dingen mee, eten we andere porducten, ervaren we andere prikkels die verwerkt moeten worden en dus zullen zones nooit 2 keer hetzelfde aanvoelen. Dat maakt het voor mij juist ook zo leuk, nooit is een behandeling voorspelbaar. Elke keer ervaar ik weer hoe belangrijk het is om zonder oordeel en verwachting te werken want net zoals alles in het leven kan je niet weten hoe dingen lopen.

Ik ben heel benieuwd, heb jij al eens een voetreflexbehandeling ervaren?
Zo ja, was dat dan voor de ontspanning of ging je daar met een klacht heen en wat was dan het resultaat?
Zo nee, waarom niet en ben je na dit artikel misschien toch nieuwsgierig geworden en wil je het een keer proberen? 😉

Over Larissa

Mijn naam is Larissa, mindrelax-voetreflextherapeut bij A moment for balance.

Ik help vrouwen die worstelen met vermoeidheid om weer te bruisen van energie.

In 2016 ben ik afgestudeerd op de HBO opleiding ‘School voor voetreflexologie’ en op datzelfde moment is mijn praktijk geopend. Inmiddels heb ik al veel klanten geholpen om de energie terug in balans te krijgen zodat ze weer lekker in hun vel zitten en volop kunnen genieten van het leven.

 

Interessante onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Remmen

Remmen

De remmen in een auto zijn essentieel. Het remmen van een auto is essentieel. Dat geldt ook voor onszelf. Remmen is essentieel, alleen doen we het niet genoeg en/of vaak verkeerd. Er valt nog een hoop te leren.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin