Home » Blog » Blog » Spijt

Spijt

door | 31 jan, 2023 | Blog

Ik denk dat we hier allemaal wel eens last van hebben: spijt. Het is een emotie waar veel mensen last van hebben en die als negatief wordt bestempeld. De lading is negatief en we willen altijd voorkomen dat we ergens spijt van hebben, het mag er eigenlijk niet zijn want het is niet goed om spijt te hebben.

Wanneer had jij voor het laatst spijt? En hoe was jou houding tegenover dat gevoel?


Zelf kan ik oprechte dankbaarheid voelen voor emoties als boosheid, verdriet etc. Dat zijn ook emoties waarvan we over het algemeen oordelen dat je het niet (teveel) moet hebben. En hoewel ik altijd zeg dat je beter spijt kan hebben van iets dat je wél gedaan heb, dan iets wat je niet gedaan heb en daarmee een beetje zeg dat spijt wel oké is, werd ik me ervan bewust dat ik spijt lang niet zo omarm als bijvoorbeeld de emoties boosheid en verdriet. Ik doe namelijk wel belachelijk mijn best, probeer wel héél hard te voorkomen dat ik spijt heb.

Maar waarom eigenlijk?

Spijt kan je namelijk onwijs waardevolle inzichten geven in het leven. Het geeft aan wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Een telefoontje dat je eigenlijk had willen/moeten plegen naar een dierbare, een vriendschap die door de tijd heen verloren is gegaan, een ruzie om iets onbenulligs, een baan die je hebt laten schieten omdat je de stap niet durfde te nemen etc.


De boodschap van spijt is in feite een teken van waarde, het gaat om iets wat jij blijkbaar heel belangrijk vindt. Dus als je een gevoel van spijt probeert te voorkomen mis je de bevestiging dat iets of iemand belangrijk voor jou is. Maar hoe fijn kan het af en toe zijn om die bevestiging te krijgen? En als je weet waar je spijt van hebt, weet je waar je waarde aan hecht. Met die kennis kan je er juist naar handelen.

Je kunt het verleden niet meer veranderen maar door spijt te omarmen en er van te leren kan je er in de toekomst rekening mee houden bij beslissingen. Op die manier ontstaat er uit spijt verbetering of transformatie.

We zijn vaak angstig om spijt te krijgen maar door die angst ‘bevriezen’ we. Het gaat vast zitten in je lichaam, je kan niet meer genieten en het geeft klachten als vermoeidheid, vol hoofd, stijf gevoel etc.
Door die angst nemen we ook verkeerde beslissingen of gaan we beslissingen helemaal uit de weg.
Een verkeerde beslissing kost energie.
Het niet nemen van een beslissing kost energie.
Het gevecht om maar geen spijt te krijgen kost energie.


Probeer dus de angst om spijt te krijgen los te laten, het kan je juist helpen, enorm veel inzichten geven en het scheelt je bakken met energie!

TIP! Als je dan een beslissing gaat maken met de intentie daar geen spijt van te krijgen, verplaats je dan in jezelf over 10 jaar.
Hoe zou jij over 10 jaar terug kijken op de beslissing? Wat zou jij jezelf waarschijnlijk adviseren?
Wat nu eng kan zijn waardoor je misschien een (te) veilige keuze maakt in plaats van wat het beste is voor jou zal over 10 jaar (en waarschijnlijk al veel eerder) zijn vruchten af kunnen werpen. Door dan even die tijdreis te maken check je even wat de beste keuze is.

Je kan beter spijt hebben van iets dat je wel hebt gedaan, dan dat je het niet hebt gedaan.

En wees dus vooral niet bang om spijt te ervaren, leer er juist van!

Over Larissa

Mijn naam is Larissa, mindrelax-voetreflextherapeut bij A moment for balance.

Ik help vrouwen die worstelen met vermoeidheid om weer te bruisen van energie.

In 2016 ben ik afgestudeerd op de HBO opleiding ‘School voor voetreflexologie’ en op datzelfde moment is mijn praktijk geopend. Inmiddels heb ik al veel klanten geholpen om de energie terug in balans te krijgen zodat ze weer lekker in hun vel zitten en volop kunnen genieten van het leven.

 

Interessante onderwerpen

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin