Home » Blog » Blog » Ontdek je talent met 3 simpele vragen

Ontdek je talent met 3 simpele vragen

door | 15 mei, 2023 | Blog

Ik keek afgelopen week samen met Elieke de film Tinkerbell. En net als in heel veel films zat daar een mooie les in. Let op, bevat spoilers 😉

Die les gaat over talenten. Iedereen heeft minimaal één talent. Alleen onderschatten we de kracht daarvan, werken we nogal eens tegen ons talent en weten we soms niet eens wat ons talent is.

Weet jij wat jouw talent is?

In de film worden nieuwe elfjes ingedeeld op talent en Tinkerbell komt bij de knutselgilde. Maar in haar ogen (en naar de mening van een ander, arrogant elfje) is dat talent nutteloos en doet ze er met dat talent niet toe.
Tinkerbell probeert een andere talent te ontwikkelen maar het is de ene na de andere ramp. Wanneer de lente in het mensenland niet door kan gaan door een grote ramp als gevolg van haar gepruts met de talenten, besluit ze toch haar eigen talent te gaan gebruiken en kan ze net op tijd de lente redden.

De les in de film
Wees trots op wie jij bent en het talent dat jij hebt, gebruik je talent! Ook al denk je misschien dat jouw talent waardeloos is, het misschien helemaal geen talent is of dat niemand daarop zit te wachten. Wanneer je er zelf in gaat geloven en het in gaat zetten in je leven, zal je zien dat het niet alleen jou heel veel op kan leveren maar ook dat je anderen ermee kan helpen.

Iedereen is namelijk uniek, we hebben allemaal andere talenten en waar de ene dus goed in is, kan die ergens anders wel hulp bij gebruiken. Als iedereen gaat doen wat bij zichzelf past, en waar hij/zij goed is in, worden we niet alleen zelf gelukkiger maar helpen we ook elkaar veel beter.

‘Je bent wie je bent en door jezelf te accepteren, door je talenten te gebruiken, ben jij super waardevol.’

We onderschatten onszelf en ons talent
Vaak vinden we onszelf niet zo bijzonder, alsof we er niet echt toe doen, niks speciaals kunnen. Maar is dat wel zo? Dit is iets wat we onszelf wijs maken. We zijn zo gefocust op presteren (en letten dan vooral op falen), de wereld om ons heen en hoe (goed) anderen iets wel kunnen. Maar waar we zelf goed in zijn vergeten we of we zijn ons daar helemaal niet van bewust. We vinden altijd dat anderen iets beter kunnen. Maar zolang we ons blijven vergelijken met anderen, zal je meestal dingen vinden waar je minder goed in bent. We zijn allemaal uniek. Het is de kunst om je talenten (ja we hebben er vaak zelfs meerdere) te ontdekken en die te gebruiken.  

Helaas hebben wij geen magische ceremonie die jou precies laat weten wat jouw talent is, net als in de film bij Tinkerbell. Dus weet je niet zo goed wat jouw talent is? Wees niet bang, je bent zeker de enige niet.

Aangeboren
Een talent heb je al vanaf je geboorte. Je leert het niet aan zoals een competentie (combinatie vaardigheden + kennis). Wel kan je groeien in je talent, het verder ontwikkelen, maar in de basis gaat het je heel makkelijk af zonder er moeite voor te hoeven doen.
Om achter jouw talent te komen moet je dus terug naar jouw kern. Diep van binnen ‘weet’ jij namelijk jouw talent, het is een onderdeel van jouw. Het is niet iets nieuws wat jij nog moet leren, een talent is al aanwezig alleen moet je die dus (her)ontdekken.

Daarvoor moet je dicht bij jezelf blijven, jezelf leren kennen, contact maken met je gevoel en  intuïtie, onbeperkt durven dromen en je hart durven volgen.

Talent vs. Kwaliteit
Naast talenten zijn ook je kwaliteiten aangeboren trouwens. Talent gaat over waar jij goed in bent, dus wat jij goed kan. Kwaliteiten omschrijven wat voor persoon je bent. Denk aan doorzetter, behulpzaam, flexibel, geduldig, bescheiden etc.

Ontdek je talent met 3 vragen
Vragen stellen aan jezelf kan je verder helpen je talent te ontdekken. Ik stel ze hieronder en geef er als voorbeeld mijn eigen antwoorden bij.

⁇ Waar word ik intens gelukkig van?
Mensen helpen de balans terug te vinden maakt mij intens gelukkig. We hebben allemaal wel eens iemand nodig die helpt om weer in contact te komen met jezelf, iemand die je verder helpt als je vast loopt, als je lichamelijke klachten hebt of als het niet gaat zoals je eigenlijk zou willen in je leven.

⁇ Wat gaat mij makkelijk af? Wat kost geen moeite en energie?
Het geven van mindrelax-voetreflex behandelingen gaat mij makkelijk af.

Ik voel op de voeten haarfijn aan waar energetisch de blokkades zitten bij mijn klanten en daar gaan we mee aan de slag. Wat ik voel op de voeten kan ik ‘vertalen’ waardoor de klant bewust wordt van de signalen van haar lichaam. Puzzelstukjes vallen op hun plek, blokkades worden opgeruimd en door de ontspanning ontstaat er balans in het hoofd en lichaam.

Iedereen kan voetreflexologie leren maar het voelen op de voet, het zoeken naar blokkades en die vertalen en uitleggen aan de klant gaat bij mij vanzelf. Voor anderen zal dat ‘harder werken’, heel veel leren en oefenen zijn.

⁇ Hoe was ik vroeger als kind? Wat deed ik als kind graag?
Als kind was ik zorgzaam, trok naar kinderen toe die niet lekker in hun vel zaten of gepest werden. Zag ik iemand worstelen dan stapte ik daarop af, om te kijken hoe ik kon helpen en wat diegene nodig had. Ik zag altijd de kwaliteiten van anderen in plaats van gebreken en wilde ze helpen om te ontwikkelen, te groeien en te bloeien zodat ook de rest van de wereld hun kwaliteiten zouden zien. Vaak trok ik mijn eigen plan, ging niet met de grote meute mee maar deed wat voor mij goed voelde.

Kan je alle 3 de vragen afvinken?
Voor degene die mij een beetje kennen, ik ben graag in mijn tuin om van de plantjes te genieten en een beetje te rommelen. Op de eerste vraag zou ik dus ook tuinieren kunnen antwoorden, daar word ik intens gelukkig van. Maar ik heb er geen ‘feeling’ voor, ik moet er voor werken. Het is iets wat heel duidelijk met vallen en opstaan gaat, ik leer van mijn ervaringen (plantjes die dood gaan omdat ze blijkbaar op een verkeerde plek staan etc) en het is mijn doorzettingsvermogen (=kwaliteit) dat er een tuin komt waar ik super blij mee ben. Ondertussen geniet ik er wel onwijs van, ook al moet ik er hard voor werken. Lekker met mijn handen in de aarde, bezig zijn in de buitenlucht en me verwonderen over hoe de natuur groeit en bloeit, heerlijk… maar als kind had ik helemaal niks met de tuin!
Ik kan dus maar één van de drie vragen afvinken. Tuinieren is geen talent van mij. Het is een super fijne en waardevolle competentie die ik lekker verder ontwikkel door de tijd heen.
Mijn talent, ontdekken/vertalen/verhelpen van blokkades zodat iemand terug in balans komt, komt wel bij alle drie de vragen voorbij ✓✓✓

Wat komt er bij jou naar boven als je deze 3 vragen stelt voor jezelf?

Wees niet bang als je talent niet direct bij je naar boven komt nu. Soms duurt het even voordat je het je realiseert. Vaak voelt het voor jezelf namelijk heel normaal en vanzelfsprekend 😉

Wil je even samen sparren of hulp om je bewust te worden van jouw talent?
Plan een match gesprek in of ga voor een heerlijke VIP behandeling, dan help ik je graag verder op weg.
Meteen helemaal goed aanpakken? Start met het traject Kies voor jezelf in 60 dagen.

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

Rood kruis

Rood kruis

Onze agenda’s staan vaak bomvol afspraken, verplichtingen en dingen die we niet moeten vergeten. Maar we noteren niet wanneer we tijd voor onszelf hebben. Heb jij wel genoeg tijd voor jezelf? Heb je überhaupt tijd voor jezelf? Mijn super simpele methode ‘rood kruis’ leg ik je hier uit.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin