Home » Blog » Blog » Nieuwe schoenen

Nieuwe schoenen

door | 4 apr, 2022 | Blog

Ik heb weer eens geshopt. Dat is iets wat ik leuk vind om te doen (zoals een heleboel vrouwen waarschijnlijk) maar eigenlijk niet zo heel vaak doe. En wanneer ik wel ga winkelen, koop ik vaak iets voor de kinderen ipv voor mijzelf. Maar goed, ik was nu dus aan de beurt en heb mezelf getrakteerd op 2 paar nieuwe schoenen.
Als voetreflextherapeut kijk ik misschien toch even iets anders naar een schoen.

”Waar let jij op als je nieuwe schoenen koopt?”

Waarschijnlijk zullen jullie antwoorden dat je de schoenen mooi moet vinden en dat heb ik zelf natuurlijk ook. Maar wanneer je kijkt naar onze voeten en een beetje kennis hebt van voetreflexologie zal je weten dat ons hele lichaam terug te vinden is op onze voeten. Overal zitten reflexzones die verbonden zijn met organen, weefsels en delen van ons lichaam. Wanneer je druk uitoefent op die zones geef je een signaal door naar het corresponderende deel van je lichaam.

Maar wat heeft dat nu te maken met het kopen van nieuwe schoenen? Ik denk dat iedereen wel eens knellende schoenen aan heeft gehad. Maar voor wie wel eens bij mij in de stoel een voetreflexbehandeling heeft ontvangen (of misschien ergens anders natuurlijk) weet dat soms een hele lichte aanraking al iemand tegen het plafond kan krijgen omdat het zo gevoelig/pijnlijk is. En soms hoef ik maar minimaal druk te geven (lees ik raak nauwelijks de zone aan) en er gebeurt al van alles in je lichaam op energetisch gebied. Kan je nagaan wat een schoen kan doen die niet helemaal goed past bij je voet! Die beïnvloedt, door druk op bepaalde zones, ook andere delen van je lichaam.

Daarom is het zo onwijs belangrijk dat schoenen goed zitten!

Ik heb het eigenlijk altijd al wel een beetje gehad hoor, dat ik het belangrijk vond dat schoenen ook lekker zaten, maar sinds mijn opleiding voetreflextherapie vertrouw ik nog meer op mijn gevoel als het gaat om het uitzoeken van schoenen.

Slechte (?) verkoopster
Enkele jaren terug, onder andere ook tijdens mijn opleiding, ben ik verkoopmedewerkster in een schoenenwinkel geweest. Voeten zijn een thema dat dus vaker voorkomt bij mij 😉 Maar wat me toen is opgevallen, is dat er zo onwijs veel mensen tevreden zijn met een schoen die niet perfect past. De ene maat is net te klein, één maat groter was weer te ruim, maar die schoenen vind ik mooi dus die moeten het wel gaan worden. En dan hangt het van de persoon af of ze dan voor de te kleine maat of voor de te grote maat gaan…Ik probeerde als verkoopster altijd wel die bewustwording te creëren over wat je mogelijk je voeten en dus je eigen lichaam & gezondheid, aandoet. Dit zorgde vaak voor verwondering en hele leuke gesprekken met de klanten.
Altijd vroeg ik even door of hij wel echt lekker zat. Of hij ergens knelde, of de tenen ruimte hadden, of er scherpe randjes te voelen waren, of de hiel niet omhoog kwam tijdens het lopen? En het ‘grappige’ was dat klanten pas op dat moment gingen voelen. Daarvoor werd er wel even een rondje gelopen naar de spiegel toe, maar echt elke teen even nalopen hoe die zich voelde in de schoen bij wijze van spreken, zat er niet bij. En regelmatig kwam er tijdens dat voelen toch wel uit dat er ergens iets toch niet helemaal lekker zat.

”Hoe vaak heb jij na het kopen van schoenen spijt gehad omdat ze toch niet zo lekker bleken te zitten?”

Gelukkig zijn er ook oplossingen die je kunnen helpen om een mooie schoen beter passend te maken. Denk aan een zooltje om een soort tussenmaatje te creëren of een schoen op te vullen omdat je slanke voeten hebt. Probeer die dus gerust uit wanneer een leuke schoen niet meteen helemaal ‘precies pas’ zit, maar dan moet hij daarna wel echt 100% lekker zitten en niet alsnog dat je water bij de wijn moet doen 😉

Hakken
Meteen even een disclaimer (want wat ik ga zeggen zal waarschijnlijk heel wat vrouwen tegen het zere been aan trappen): het maakt me helemaal niets uit of jij wel of niet op hakken loopt, die keuze is helemaal aan jou. Ik wil alleen dat het een bewuste keuze is en ik wil je uitdagen er even bij stil te staan zodat je een weloverwogen beslissing kan maken over het wel of niet dragen van hakken.

Ja, hakken dus, die zijn natuurlijk super gaaf, zeker als je er goed op kan lopen. Ik zal niet beweren dat ik zelf geen hakken in de kast heb staan, want dat heb ik wel (en de kids vinden het prachtig om ze af en toe aan te trekken want ze maken zo lekker veel herrie als je loopt).
Maar je mag er best wel bewust van zijn dat hakken alles behalve gezond zijn voor je lichaam. Door de stand van de voet komt de druk op verkeerde plekken (gewrichtjes) die daar niet voor ontworpen zijn. Een niet alleen de gewrichten in je voeten worden anders (lees verkeerd) belast, je houding verandert, waardoor ook je bekken en wervels in een andere stand komen te staan. Wanneer je bedenkt dat bijvoorbeeld de reflexzones van de wervelkolom een andere ‘lijn’ krijgt, kan je je misschien voorstellen dat het energetisch ook invloed heeft op je wervelkolom. Ga maar eens scheef zitten, dan verandert de lijn van je wervelkolom net als de zone op je voet wanneer je hakken draagt en dan krijg je rugklachten.

Je lichaam geeft niet voor niets een pijnprikkel hè. Dat is een signaaltje om je te waarschuwen dat je te lang tegen de natuur in gaat, iets forceert. Krijg je dus zere voeten in die mooie stiletto’s (of andere schoenen die niet goed passen natuurlijk) dan is dat eigenlijk een protest van je lichaam en wel goed om dat serieus te nemen en over te gaan op actie.

Misschien goed om je eens af te vragen waarom je eigenlijk hakken aan trekt? Je loopt namelijk letterlijk ‘op je tenen’. Vaak is het een manier van zelfvertrouwen uit willen stralen, je zekerder voelen. Dat is namelijk wat hakken voor veel vrouwen doen. Wanneer je het zo bekijkt, draag je ze voor een ander. Maar moet je daarom je lichaam zoveel geweld aan doen, waarom ga je voor een ander op je tenen lopen voor een ander? Werk lekker aan je zelfvertrouwen, dan pak je het ‘probleem’ bij de oorzaak aan en je bent niet met hakken de symptomen aan het bestrijden met alle gevolgen van dien.

Ben je schoenen aan het passen? Laat je inspireren door kinderen.
Mijn dochtertje was laatst ook toe aan nieuwe schoenen en wat ik zo fantastisch vind aan kinderen die schoenen passen, is dat ze zo puur aan kunnen geven of ze goed zitten. Niet per se met woorden, maar je ‘ziet’ het aan hun lichaamstaal. Mijn dochter is bijna 2, echt praten kan ze nog niet, maar wanneer je er op let kan je heel duidelijk zien welke schoen haar wel en niet goed zit. Er stonden super leuke, stoere gympen in de winkel. Maar terwijl ze de eerste gymp aan haar voet had zag ik al direct dat deze leuke stappers niet mee naar huis zouden gaan. Ze deed er nauwelijks een stap mee. Dus nog even verder neuzen en we doen een andere leuke schoen aan haar voeten. Haar hele houding veranderde, ze werd enthousiast en rende er direct een rondje mee. Vol trots liep ze rond, de keuze was gemaakt 😉
Mijn dochter heeft nu nog de leeftijd dat het uiterlijk van de schoen niet bepalend is, zij voelt met welke schoen zij wel of niet wil rennen, huppelen & spelen. Probeer ook eens te voelen of je met een schoen die je past wilt rennen, dansen & huppelen 😉

Slippers & instappers
Iedereen heeft wel een paar slippers in huis. Er zijn vele soorten en modellen van, de ene beter voor je voeten & gezondheid dan de ander. Waar je rekening mee zou kunnen houden en dat geldt ook voor instappers, is om te kijken in hoeverre je jouw tenen krom trekt wanneer je een stap zet om de slipper of instapper ‘vast’ aan je voet te houden. Dit is iets wat ongemerkt heel veel spanning veroorzaakt in je lichaam. Het kan echt bij elke stap een hele (onbewuste) krampachtige beweging zijn wat op de lange termijn lichamelijke klachten kan geven.
Dit is trouwens sowieso een leuke om even in de gaten te houden, ook als je gewoon stil staat. Zijn jouw tenen dan ontspannen of staan ze ook ingetrokken?
Je kan voorkomen dat je tenen deze krampachtige beweging maakt door een beter aansluitende en stevigere slipper te kiezen of dan te gaan voor een sandaal waar vaak een extra bandje om de hiel zit.

Trek je schoenen lekker uit
Oké, deze heeft niet direct met ‘waar op te letten bij schoenen kopen’ te maken, maar is toch wel gerelateerd. Wanneer het kan, is het goed om je schoenen lekker uit te doen. Ze kunnen dan luchten en de schoen gaat langer mee. Ook laat je zo je voeten bijkomen van de stappen die je heb gezet en vaak zitten ze toch wel wat ‘opgesloten’ in schoenen, ook al passen ze goed. Het is dus beter voor je schoenen (en voeten) om ze af te wisselen, dus niet elke dag dezelfde schoenen aan. Goed excuus om er nog een paar bij te kopen dus!
Wat ook een voordeel is als je je schoenen thuis uit doet: je kan dan goed aarden. Door op blote voeten of sokken te lopen raakt je alle stress, prikkels en overbodige energie kwijt aan de grond waardoor je rustiger wordt en meer ruimte hebt voor nieuwe, frisse energie.


De conclusie:
Wees dus eens lief voor je voeten! Ze dragen je de hele dag, je bewandelt er jouw unieke pad mee, kilometers lang! Ik geloof dat het gemiddelde zo’n 100.000 kilometer is in een mensenleven, dat is ruim 2x de wereld rond. Stop ze dus alsjeblieft niet in die fantastisch mooie, maar oh zo oncomfortabele schoenen. Kies voor schoenen in de juiste maat, met de juiste breedte, een goede zool, die steun en stevigheid biedt, met ademend materiaal, waar je niet in schuift of je tenen in op krullen en ja, er zijn ook mooie schoenen die aan al deze puntjes voldoen. Neem even de tijd om die schoen te vinden en koop niet de eerste de beste die je mooi vindt. Wanneer hij niet perfect zit, bedenk dan: ik verdien een perfect zittende mooie schoen.
De volgende keer dat je schoenen gaat passen, denk dan even aan deze blog.
Doe je ogen tijdens het passen even dicht, ga met je aandacht naar je voeten en VOEL!
Heel veel shopplezier 😉

Ps. Ook ik heb dus af en toe mijn hakken even aan hoor. Daar kies ik dan heel bewust voor en daarna verwen ik mijn voeten door ze even lekker te masseren, in te smeren met crème, blootvoets te lopen en door het dragen van mijn nieuwe, perfect zittende schoenen als ik weer op pad ga!

Ik vind het leuk om van je te horen welke nieuwe inzichten deze blog jou heeft gegeven 😉 Laat je het me even weten? En je mag dit bericht natuurlijk delen zodat ook anderen straks met hun ogen dicht in de schoenwinkel staan te voelen of de schoenen perfect zijn!

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin