Home » Blog » Blog » Een gevalletje overprikkeld

Een gevalletje overprikkeld

door | 10 aug, 2022 | Blog

Deze week is het weer tijd voor de Hoornse kermis. En hoewel we nu in Westwoud wonen ben ik opgegroeid in Hoorn en gingen we elke zomer, wel meerdere keren, naar de lange sliert kermisattracties in de binnenstad.

Ook dit jaar zetten we de traditie voort en gaan we even een rondje doen. Met Brady zijn we al eens geweest maar voor Elieke zal het de eerste keer zijn want de afgelopen 2 jaar zijn we niet geweest vanwege de maatregelen.

Als ik bij mezelf na ga vind ik het altijd al best een groot prikkelfestijn, voor de kids komt het natuurlijk nog wat harder binnen allemaal. Hoewel Elieke best wel wat kan hebben qua prikkels heeft Brady zijn grens op een ander niveau liggen. Fantastisch om te zien trouwens die verschillen in prikkelverwerking bij je kinderen, allebei met eigen voordelen maar ook met valkuilen.

Brady zit nu midden in de fase dat hij graag wil weten hoe dingen werken en dus leek het me leuk om een kijkje te nemen bij de opbouw van de kermis. Maar er zat eerlijk gezegd ook een ander motief achter, namelijk een klein beetje voorbereiding op wat er te zien en te doen zou zijn.

Dus afgelopen vrijdag ochtend hebben we alvast even het rondje gemaakt samen met mijn vader. Elieke zat lekker in de buggy en die hebben we niet gehoord. Volledig onder de indruk keek ze haar ogen uit, zei geen woord en probeerde te begrijpen wat dit allemaal was. Brady was razend enthousiast, wist niet waar hij kijken moest, stelde de ene na de andere vraag en kreeg nu al last van keuzestress over waar hij wel en niet in zou willen.

Het was dus al best overweldigend. En nu werd er pas opgebouwd. Ergens richting het einde van de lange kermis-sliert was een kinderattractie waar ze al muziek draaide. En ik weet zeker dat Brady het super leuk zal vinden om daar in te gaan maar ik moest eigenlijk best wel lachen om zijn reactie toen we ervoor stonden: ‘Nou, hier hoef ik niet in hoor, veel te druk met die muziek’.

Dit was dus precies de reden waarom we nu dit rondje alvast deden. En het is ook de reden dat we zijn koptelefoon al klaar hebben liggen, zodat een deel van de prikkels al iets minder zal zijn.

En nu kan ik wel doen alsof ik dit rondje alleen maar voor mijn kinderen deed om ze voor te bereiden maar eerlijk is eerlijk, ik vond het zelf ook wel fijn. Hoe gezellig ik het ook altijd vind om een rondje kermis te doen. Ik kom ogen tekort, weet niet waar ik allemaal kijken moet. De muziek, de lichtjes, de mensen…de prikkels die op je af worden gevuurd vind ik zelf ook behoorlijk intens. Ik kan echt blij maar uitgeteld terugkomen van zo’n rondje kermis. Dus het was heerlijk om alvast een  rondje te verkennen.

Nu is de kermis misschien best een duidelijke voorbeeld waarin je prikkels te verwerken krijgt, ik denk dat iedereen dat wel begrijp. Maar elke dag, elke minuut, zelfs elke seconde worden we blootgesteld aan prikkels. Alles wat je ziet, voelt, proeft, hoort en meemaakt zijn prikkels. Ze veroorzaken een verandering, beweging of beïnvloeden een keuze. Een deel van alle prikkels maak je bewust mee, maar ook een heel groot deel is onbewust. En weet je dat iets als ‘verwachtingen’ ook prikkels kunnen zijn?

Het hangt van de situatie af hoe intens ze zijn en ook kan de ene persoon meer prikkels hebben voordat hij/zij er ‘last’ van krijgt dan een ander.

Heb jij snel ‘last’ van prikkels?

Bewustzijn is altijd de eerste stap, het kunnen namelijk enorme energie slurpers zijn dus fijn als je weet waar het vandaan komt. Maar doe je er ook iets mee?

–> Je kan er namelijk best wel goed rekening mee houden. Voor mij en de kids was het dus heerlijk om tijdens de opbouw alvast een rondje te maken over de kermis. Dat is voorbereiding.
–> De koptelefoon is om prikkels te verminderen op het moment dat we er zijn.
–> Daarna heb ik de agenda even een dag leeg gehouden, blijven we lekker in en om huis om te spelen, te relaxen, boekjes te lezen languit op de bank, kletsen we na over alles wat we gezien en gedaan hebben, doen we een paar (kinder-)meditaties extra en zal ik de voeten van de kids behandelen om te helpen de prikkels te verwerken.

En dat is zo mooi aan voetreflextherapie, ik kan anderen helpen prikkels te verwerken en steviger in de schoenen laten staan. Ik ben zo dankbaar voor dit mooie vak!
Zijn de vele prikkels op een dag voor jou ook een energie slurper? Overweeg dan eens een kennismaakbehandeling om te ervaren hoe ik jou prikkels help verwerken. Je zal je daarna weer heerlijk fit en energiek voelen!

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin