Home » Blog » Blog » Eelt

Eelt

door | 6 feb, 2024 | Blog

Misschien niet zo’n sjiek onderwerp maar wist jij dat er meer verborgen kan zitten achter het eelt op je voeten?!

Natuurlijk kan het zijn dat er eelt ontstaat door wrijving, bijvoorbeeld door (verkeerde) schoenen. Dan is de oorzaak uitwendig, van buiten af.

Maar waarschijnlijk is het nieuw voor je dat eelt ook van binnenuit kan ontstaan! Zie het dan als een beschermlaag voor een gevoelige plek.

Het kwam laatst weer eens ter sprake tijdens een behandeling, ik focus hier niet dagelijks op dus ik pakte mijn studieboeken erbij om te checken hoe het ook alweer precies zit. Want de plek op je voet waar eelt ontstaat kan je dus waardevolle inzichten geven en misschien heb jij er ook wel iets aan.

Trek je schoenen/sokken/pantoffels dus maar even uit en bestudeer je eigen voeten 😉

1. Eelt onder de grote teen (zie afbeelding)
Allereerst is eelt op de toppen van je 10 tenen vaak een teken dat je je wilt afschermen voor indrukken. Wanneer je eelt onder je grote teen, een beetje aan de rand hebt, kan dit ook wijzen op een ‘slaafse houding’. Jij doet er alles aan om vrede en harmonie te creëren, ten koste van jezelf.  Is het bij je rechter teen dan kan je deze letterlijk opvatten. Is het bij je linker teen dan wijst dat eerder op een psychisch/geestelijke slaafse houding.

2. Eelt op de bal van je voet, onder je grote teen (zie afbeelding)
Heb je hier eelt dan ben jij heel mogelijk heel goed in piekeren. Je vind het leven, hoe dingen gaan, soms moeilijk te accepteren. En deze plek staat ook voor je moederbinding die meer dan ‘normaal’ is.  De moederbinding kan 2 kanten op werken, namelijk de opgelegde binding tussen jouw moeder en jezelf of de binding tussen jou en je dochter. Schuldgevoel en de behoefte aan liefde zijn hierbij vaak hele belangrijke factoren die zorgen dat de binding uit balans is.

3. Eelt op de bal van je voet, onder je tweede teen (zie afbeelding)
Jij ervaart geen vrijheid, je hebt een verstikkend gevoel alsof je klem en vast zit in patronen, verwachtingen en verplichtingen. Je slikt ook teveel in het leven, legt je neer bij wat anderen zeggen en doen. 

4. Eelt op je hiel, vooral langs de rand (zie afbeelding)
Je hebt een hele sterke vader- of moederbinding, bent hard voor jezelf en mogelijk ook heel onzeker.
Heb je kloven dan zegt dat iets over de verbinding kwijt raken met jezelf door gebrek aan zelfliefde en acceptatie.

5. Eelt op de bal van je voet, onder je kleine teen (zie afbeelding)
Hebt je aan de buitenkant van je voet, recht onder de kleine teen eelt dan heb je mogelijk een té groot verantwoordelijkheidsgevoel. 

Wat kan je doen?
Bewustwording is de eerste stap en die stap heb je nu alvast mooi gemaakt. Is het eelt ontstaan door wrijving van de huid dus als bescherming van je huid/voeten? Of zit er meer achter en ontstaat de eelt misschien toch van binnenuit? Door onverwerkte trauma’s en emoties of belemmerende overtuigingen? 

De volgende stap is om ermee aan de slag te gaan als blijkt dat het van binnenuit komt. Vergroot je zelfliefde, geef jezelf meer ruimte, tijd en aandacht, trek je grens en bewaak die goed, spreek uit wat je dwars zit in plaats van dingen altijd maar te slikken, geef de verantwoordelijkheid van anderen terug zodat jij die niet hoeft te dragen, breng de verbinding met je ouders of kinderen terug in balans, herstel de ‘normale’ binding etc.

Makkelijker gezegd dat gedaan, snap ik helemaal! Het is niet voor niks dat een emotie of ervaring vast in gaan zitten als jij niet weet hoe je die moet verwerken, simpelweg omdat je dat nooit hebt geleerd. Je kan het al heel lang bij je dragen, hebt het mogelijk mee gekregen van vroeger, misschien zit het zelfs vast in de energie van je familielijn en wordt het al generaties doorgegeven…
Maar zelfs die lijnen kunnen worden verbroken om te helen en jezelf en je kinderen ervan te bevrijden. Je kunt leren hoe je emoties kan verwerken. Je kunt een verbinding versterken of verzwakken, terug in balans brengen. 

Je kunt natuurlijk naar een pedicure om eelt te laten verwijderen. Op zich is dat prima zolang de pedicure maar niet te rigoureus te werk gaat en jij je realiseert dat eelt een beschermlaag is en als je dat in eens weghaalt er iets bloot komt te liggen.
Natuurlijk ook het perfecte moment om dan aan de slag te gaan met verwerken en de balans van een binding te herstellen zodat het eelt ook weg kan blijven. Want ja, eelt blijft terugkomen als jij de oorzaak niet oplost maar kan ook helemaal wegblijven als jij hier wel mee aan de slag gaat!

Mogelijk kan mindrelax-voetreflextherapie je helpen dus ben je benieuwd, plan dan een gratis matchgesprek. We bespreken waar je tegenaan loopt en kijken samen of ik dan de juiste persoon ben om je te helpen.  

Laat je me even weten wat je van deze blog vond en of je misschien iets herkent? Leuk om van je te horen!

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

Dagje sauna

Dagje sauna

Hier keek ik echt naar uit en ik ben lekker all-in gegaan! Dit had ik zo hard nodig en ik verdiende het ook. Een super ontspannen dagje sauna om me weer helemaal op te laden. Heb jij ook iets om naar uit te kijken, iets waar jij je mee kan opladen binnenkort?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin