Home » Blog » Blog » Druk, druk, druk

Druk, druk, druk

door | 9 nov, 2022 | Blog

Deze herken je vast wel: je hebt het altijd druk. Ik betrap me er zelf ook op.
Wassen, eten koken, stofzuigen, boodschappen doen, sporten, zorgen voor de kinderen, aandacht geven aan je relatie, werken, familiebezoekjes en een sociaal leven met vrienden en vriendinnen…En dan is dit nog geen compleet to-do lijstje en een hele beknopte samenvatting, want alleen ‘wassen’ bestaat al uit: de was sorteren, in de wasmachine doen, eruit halen, ophangen, opvouwen (ik strijk al niet, lees verderop waarom) en opruimen in de kast. Jij zelf komt eigenlijk nog niet eens voor in deze opsomming.

Het druk hebben hoeft trouwens helemaal geen probleem te zijn hè. Ik vind het zelf bijvoorbeeld héérlijk dat ik het druk heb omdat naast mama zijn (en de huishoudelijke dingen, sociale afspraken etc) mijn agenda vol heb staan met behandelingen. Wanneer ik zeg tegen anderen dat ik het druk heb is dat voor mij in een positieve zin, ik krijg er letterlijk energie van als ik ‘druk’ ben.

Maar er zijn heel veel klanten in mijn praktijk met vermoeidheidsklachten en ik hoor ze tijdens de behandeling continu zeggen dat ze het zo druk hebben. En de druk (balast) van het druk zijn is dan bijna voelbaar, het is echt als een blok aan het been en het kost heel veel energie.

Zeg jij vaak dat je het druk hebt? Let er maar eens op hoe vaak jij tegen anderen zegt dat je het zo druk hebt. En probeer dan ook te voelen wat de lading is voor jou. Is het een positieve, lichte lading? Krijg je er energie van? Of hangt het net als bij veel van mijn klanten als een blok aan je been?

Weet je ook dat het een keuze is om ‘druk, druk, druk’ te zijn?! Als je moe bent van het rennen omdat je het druk hebt en je wil niet zo moe zijn, kies er dan voor om wat langzamer te gaan lopen. Dat kan gewoon hè. Daar ben je helemaal zelf bij. Bijvoorbeeld: wat zou er gebeuren als je niet vandaag maar morgen de stofzuiger door het huis haalt? En in die tijd eens even 10 minuutjes gaat zitten met een kopje thee of koffie? En ik ben altijd langer dan 10 minuten bezig met stofzuigen dus ik zou nog tijd over houden om iets anders (leuks of noodzakelijke) te doen ook.
Zo heb ik er heel bewust voor gekozen om niet meer te strijken. Ik heb er niet eens een gruwelijke hekel aan zoals sommige wel hebben, maar ik besteed liever mijn tijd aan aan mijzelf, mijn kinderen, aan mijn man, aan mijn klanten etc. En er zijn best veel kleren te koop die (bijna) niet kreuken. De wasmachine iets minder hard laten centrifugeren scheelt trouwens ook een hoop kreukels in de kleren dus dan is dat strijken ook een stuk minder hard nodig 😉 Denk dus vooral in mogelijkheden, til niet te zwaar aan dingen want de wereld zal echt niet meteen vergaan als je iets niet meteen doet. Maak hierin keuzes.

En dan het volgende: Waar ben jij dan zo druk mee?
Als je heel eerlijk bent, wat doe je dan allemaal dat je het zo druk hebt?

Is het dat je to-do lijst echt onmogelijk lang en je dus druk bent omdat je je in allerlei bochten wringt om alles gedaan te krijgen? Maar ga dan eens na, voor wie zijn die to-do’s eigenlijk, helpen ze jou verder of doe je het eigenlijk voor iemand anders? En is alles wat er op die lijst staat wel noodzaak? Vaak zetten we zoveel dingen op ons to-do lijstje, of hebben we zelfs meerdere to-do lijstjes, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Staan er echt alleen maar zeer urgente zaken op, dingen die echt gedaan MOETEN worden of zijn het ook een heleboel dingen die niet essentieel zijn? Zou de dag echt helemaal in de soep lopen als je iets van je lijstje niet zou doen?

Een andere mogelijke oorzaak van het druk hebben: ben je misschien ook vooral heel druk in je hoofd? Per dag heb je zo’n 40 tot 60 duizend gedachten. En ongeveer 65% daarvan zijn herhalingen en/of negatieve gedachten. Dat kost een hoop ruimte in je hoofd en een bak met energie!
Wat zou je hieraan kunnen doen? Wat heb jij nodig om meer rust in je hoofd te krijgen?

Nog een andere oorzaak van het druk hebben: je zit stiekem onwijs lang op je telefoon te scrollen op social media waardoor je to-do lijst, die op zich dus niet heel extreem lang is, bijna als onhaalbaar aan voelt en je het gevoel geeft dat je echt SUPER druk bent? Ga het maar eens bijhouden hoeveel tijd je (onbewust) op je telefoon zit zonder doel…Al is het misschien niet eens nodig om het bij te houden want eigenlijk, diep van binnen, weet je wel dat je er verslaafd aan bent net zoals een grote deel van de maatschappij.
Hoevaak laat jij je afleiden? Met rand zaken, met social media, met onbelangrijke dingen of met de negativiteit van het nieuws? Ze kosten zoveel energie.

Kies voor focus. Kies voor rust in je hoofd. Kies voor een tijdje, al is het een half uur, telefoon-loos. Kies voor jezelf.

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

Dagje sauna

Dagje sauna

Hier keek ik echt naar uit en ik ben lekker all-in gegaan! Dit had ik zo hard nodig en ik verdiende het ook. Een super ontspannen dagje sauna om me weer helemaal op te laden. Heb jij ook iets om naar uit te kijken, iets waar jij je mee kan opladen binnenkort?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin