Home » Blog » Blog » De kracht van terugblikken

De kracht van terugblikken

door | 16 apr, 2023 | Blog

Doe jij het wel eens, terugblikken? En dan bedoel ik niet dat je in het verleden blijft hangen. Maar een soort reflectie moment, om te zien hoe je bent veranderd, hoe je bent gegroeid.

In de praktijk
Ik vraag het tijdens mijn traject meerder keren maar ook regelmatig aan klanten die bij me in de stoel liggen voor een losse behandeling. Zeker wanneer ze al een tijdje bij me komen.

Ik zou stinkend rijk zijn als ik geld zou krijgen voor iedereen die niet bewust is van de stappen/ontwikkeling die hij/zij gemaakt heeft.

Want pas wanneer ik vraag aan mijn klant om terug te denken aan de eerste keer dat hij/ze bij me in de praktijk stapte bijvoorbeeld, hoe ze zich toen voelden, dan beginnen er kwartjes te vallen.

 

‘Je hebt gelijk, ik ben nu helemaal niet meer moe overdag!’.

 ‘Ik kan me eigenlijk niet herinneren wanneer ik precies voor het laatst zo emotioneel was, dat is toch al wel een hele tijd terug eigenlijk’.


‘Het is al zeker een maand geleden dat ik voor het laatst paracetamol heb genomen om te ontspannen, rust in mijn hoofd te krijgen en beter te slapen, misschien zelfs nog wel langer terug!’

‘Inderdaad, ‘s ochtends ben ik iets voor mijn wekker wakker en stap ik uitgerust en vol energie uit bed, dat is heel wat anders dan 3 maanden geleden.’

‘Nu je het zegt, het is veel rustiger in mijn hoofd de laatste weken en de spanning in mijn schouders en buikpijn zijn ook al een hele tijd weg.’

 

Positieve veranderingen merken we niet op
Wanneer er positieve veranderingen zijn merken we dat eigenlijk nooit op. Daar moet je bewust voor inspannen en dat zit (helaas!) niet genoeg in ons systeem. Terwijl we ons continu bewust zijn van negatieve dingen in ons leven omdat we daar last van hebben.

Inspiratiemail 1 jaar!
Deze week is voor mij een heel mooi moment ook zelf even terug te blikken omdat ik precies één jaar geleden mijn allereerste inspiratie mail heb gestuurd.
Waar ik toen heel voorzichtig, vol onzekerheid over hoe het me af zou gaan, begon, kan ik zeggen dat ik aangenaam ben verrast door mezelf.

Van te voren was ik bang om geen idee te hebben waar ik elke week over zou moeten schrijven. Het bleek eerder het andere uiterste, ik heb nog een hele stapel aan onderwerpen liggen die ik met je wil delen maar er blijft ook elke week nieuwe inspiratie bij komen. En de reacties op de mail zijn altijd zo leuk en positief!

‘Deze komt even binnen! Ik vind je mailtjes keer op keer prachtig om te lezen.’

‘Ik begin mijn zondag altijd met jouw mail, heerlijk!’

‘Helemaal waar en zo heerlijk om te weten dat ik hier zelf al mee aan de slag ben gegaan.’

‘Dankjewel voor deze mooie inspiratiemail Larissa!’

Erg leuk om elke week je mail te ontvangen.’

‘Ik lees iedere week je mail met veel interesse.’

‘Wat een ontzettend leuke en aansprekende metafoor.’


Ik schrijf de wekelijkse mail met het doel te inspireren, als is het maar voor één persoon inspirerend.
Dat de maillijst nog elke week groeit en dat ik elke keer deze reacties (en nog heel veel andere die ik heb mogen ontvangen, maar ik dacht hier laat ik het even bij 😅) krijg, zijn voor mij echt goud!

Ben jij nu ook nieuwsgierig omdat je mijn inspiratiemail nog niet ontvangt? Meld je hier aan, uitschrijven kan altijd.

Foto in de Filipijnen – een terugkijk moment
De foto boven dit bericht is gemaakt tijdens één van mijn droomreizen, in de Filipijnen. Ik keek naar de boot waar we net vanaf kwamen en dacht aan alles wat we die reis al hadden mee gemaakt. De ervaringen, de nieuwe herinneringen, de lessen, de magische uitzichten…Maar als ik nu die foto zie denk ik automatisch ook aan wat er sinds die reis allemaal gebeurd is. Hoe ik ben veranderd,  wat ik allemaal geleerd heb, alle gave dingen die ik mee heb gemaakt maar ook de uitdagingen die op mijn pad zijn gekomen waardoor ik gegroeid ben tot de persoon die ik nu ben.

Terug naar jou
Pak vandaag ook even een momentje voor jezelf (die vaak hard nodige IK-tijd, waar ik ook een blog over heb geschreven) om even terug te kijken. Probeer een moment te pakken waarvan jij nog goed weet wat er speelde in je leven. Kijk eens hoe jij veranderd bent ten opzichte van bijvoorbeeld afgelopen kerst, sinds je laatste verjaardag of vorig jaar voorjaar. 

TIP: Pak er een foto bij zoals ik de foto uit de Filipijnen erbij pak en bedenk hoe ik sinds dien veranderd ben en wat ik wel niet allemaal bereikt heb. 

Hoe ben jij veranderd? Welke groei heb jij doorgemaakt? Welke dingen heb jij ervaren? Wat heeft jou wijzer gemaakt? Dat kunnen onbewuste (levens)lessen zijn geweest of juist dingen waar je wel bewust en actief mee aan de slag bent gegaan.

1 SUPER BELANGRIJKE REGEL !
Er is 1 hele belangrijke regel: Wees niet te streng voor jezelf.
Richt je op positiviteit. We denken vaak negatief over ons zelf en zien daardoor de positieve dingen niet. Maar er is ALTIJD groei, elke dag weer, dus oefen om die groei bij jezelf te ontdekken, om het te herkennen. Negeer dat stemmetje dat zegt dat je nog een lange weg hebt te gaan (!!!) want wat je tot dan toe al hebt bereikt heb je wel al mooi even geflikt!💪🏻 En je bent vaak al veel verder op weg dan jij denkt. Laat het je niet tegen houden onderweg te genieten en trots te zijn op de dingen die je wel al bereikt heb. Vier elke kleine stap, vier elk succes, vier elk stukje groei dat je al behaald hebt!

Geniet even van het moment dat jij bewust wordt van jouw persoonlijke groei en wees er trots op! Laat het je moed en energie geven om elke dag weer een nieuwe stap te zetten in jouw persoonlijke groeiproces en een nog veel mooier mens te worden dan je nu al bent.

In mijn volgende blog neem ik je mee naar de toekomst en geef ik handige tips om alles uit je groeiproces te halen. Wil je niets missen? Vergeet je dan niet in te schrijven voor mijn inspiratiemail waar ik ook mijn nieuwe blogs met je deel. 

Larissa | Mindrelax-voetreflextherapeut

In 2008 was ikzelf uit balans. Voetreflextherapie kwam op mijn pad. Mijn energie begon weer te stromen, ik voelde me ontspannen en kreeg weer zelfvertrouwen.

Direct na de HBO opleiding voetreflextherapie heb ik in 2016 mijn praktijk geopend. Met mijn kennis en ervaring heb ik er minrelax-voetreflex van gemaakt, een unieke therapie. Ik help mijn klanten te ontdekken hoe ze weer in hun kracht staan, wat ze energie geeft en hoe ze hun grenzen bewaken. Zo leren ze hoe ze terug in balans kunnen komen door te doen wat bij ze past.

Gerelateerde artikelen

Een gevalletje overprikkeld

Een gevalletje overprikkeld

De (Hoornse) kermis, super leuk en gezellig maar ook één groot prikkelfestijn. Je kan super blij terugkomen van een rondje over de kermis maar tegelijkertijd volledig uitgeput zijn. De kermis is misschien een duidelijk voorbeeld van veel prikkels maar wist je dat je elke dag, elk uur, elke minuut, zelfs elke seconde prikkels te verwerken krijgt? Ontdek hier een paar tips.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Larissa

Larissa

A moment for balance

I will be back soon

Larissa
Hoi, 

Super leuk dat je contact wilt opnemen! Ik hoor graag waar ik je mee kan helpen en dan reageer ik zo snel mogelijk 😊

Met energieke groet, 
Larissa
Kies hoe je contact wilt opnemen
chat
Tweet
Share
Share
Pin